Det Offentlige

Offentlig debat når den er bedst!

Sådan passer du bedst på vores jord

Ingen kommentarer Del:
natur_klima_
h175

Alt tyder på, at vi danskere er begyndt at få øjnene op for bæredygtighed og vigtigheden af at passe på den planet, som vi alle deler. Det er en positiv udvikling, for vi kan kun forbedre tingene, hvis vi står sammen.

Det er naturligvis vigtigt at deltage i samfundsdebatten og være opmærksom på, hvordan vores politikere forvalter deres magt, men der er også meget vi kan gøre i vores egen hverdag. Men hvordan kommer man lige i gang med en mere bæredygtig livsstil? Her får du vores forslag.

Spis vegetarisk og økologisk

Det er ikke, fordi du skal bandlyse alt kød og blive veganer. Det er heller ikke nødvendigt at blive vegetar, for den sags skyld. Men det vil have en rigtig positiv effekt på CO2-udledningen, hvis vi alle sammen spiser lidt grønnere.

For eksempel kan du indføre en vegetardag en eller to gange om ugen. Du kan også prøve at spise mindre mængder kød til aftensmad. For eksempel kan du nøjes med at købe én pakke oksekød i stedet for to, så kødet fungerer som smagsgiver i stedet for den primære kilde til at blive mæt.

I den forbindelse er det ligeledes fornuftigt at se på, hvor maden kommer fra. Som udgangspunkt er det rigtig godt at spise lokalt, så maden ikke skal transporteres så langt. Avocadoer er lækre og sunde, men de kommer fra den anden side af verden, så hvis du kan erstatte dem med en anden grøntsag, for eksempel kartofler som vi dyrker i Danmark, er det en rigtig god idé.

natur_klima_dyr

Så er økologi en faktor, som er med til at sørge for, at hverken dyr eller afgrøder udsættes for en masse giftige stoffer, som hverken er gode for naturen eller for dig. Et argument fremført af det konventionelle landbrug har ofte været, at økologi forurener mere end det konventionelle – men forskere har fundet, at dette ikke passer.

Når du køber økologisk, tager du ansvar for dit eget forbrug. Vi mennesker er ikke Jordens eneste beboere, og vi har ansvar for at behandle andre levende væsner pænt – derfor er økologi vejen frem.

Plant et træ – eller ti

Vi kan ikke undgå at forbruge. Selvfølgelig kan vi genbruge og selvproducere et langt stykke hen ad vejen, og det er da også en rigtig god idé. Men nogle gange bliver vi nødt til at købe noget nyt, og det er i orden, så længe vi er opmærksomme på, hvad vi gør.

Flere bus og flyselskaber har udviklet en ordning, hvor man som passager kan betale en lille smule ekstra, som så gør ens rejse CO2-neutral. Det fungerer således, at det betalte beløb anvendes af selskabet til at kompensere for den miljøbelastning, man har forårsaget. Denne ordning er fin og smart, og du kan selv gøre noget lignende, hvis du foretager et valg, som belaster miljøet mere, end du har lyst til.

natur_klima_

For eksempel kan du begynde at plante træer. Du kan skrive det ned, hver gang du er nødsaget til at gøre noget, som ikke er godt for miljøet – og når du kommer op på et vist antal gerninger, planter du et træ. Du kan selvfølgelig også plante et træ hver eneste gang, men det er de færreste, som har så meget plads.

Der findes mange forskellige træer, og det er lige meget hvilket, du vælger. De er alle med til at gøre luften renere at indånde! Æbletræer er dog et rigtig godt bud, fordi de ovenikøbet sørger for, at du får lækre, friske æbler hver sensommer – så er du lige lidt tættere på at være selvforsynende. På Æbletræer.dk kan du finde lige det træ, der passer i din have.

 


Artiklen er udtryk for skribentens holdning og indeholder ikke redaktionelt materiale.

Previous Article

Er økonomisk ulighed dårligt?

Next Article

Den optimale søvn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *