Det Offentlige

Offentlig debat når den er bedst!

Vær opmærksom på dette, når du skal låne penge

Ingen kommentarer Del:
penge
h175

Skal du ud og låne penge – måske for første gang – kan det virke som noget af en jungle at træde ind i. Med begreber som løbetid, renter og gebyrer flyvende rundt i luften, er der ikke noget at sige til at man nemt kan blive forvirret som førstegangslåner.

Synes du også det er svært at navigere rundt på lånemarkedet, så læs med her, og bliv klogere på hvad det er, at du skal være opmærksom på, når du låner penge.

lommeregner

Løbetid – hvilken skal jeg vælge?

En af de første begreber du ofte møder når du vil ansøge om et lån, er løbetid. Men hvad går løbetid egentligt ud på? Løbetid er et udtryk for hvor lang tid du har til at betale dit lån tilbage. Har du en løbetid på 12 måneder, har du 12 måneder til at have betalt lånet inklusiv renter tilbage. Er din løbetid på 36 måneder, har du 36 måneder til det.

Det helt store spørgsmål er så: hvilken skal jeg vælge? Alt efter hvor stort et lån du optager og hvor mange penge du har mulighed for at betale tilbage om måneden, kan du som regel vælge imellem nogle forskellige løbetider. Man kan sige, at det mest økonomiske altid vil være at betale lånet tilbage så hurtigt som det er muligt. Så står lånet nemlig og trækker renter i længere tid end højst nødvendigt.

Kan du dog se på din økonomi at det vil blive for stramt at betale lånet tilbage på for eks. 12 måneder, er det en bedre idé at vælge at få en længere løbetid, som for eks. på 18 måneder, hvis det øger sandsynligheden for at du ikke kommer bagefter med dine betalinger.

komfort

Hvorfor er ÅOP så vigtig?

Rente er et begreb, som man uden tvivl støder på når man skal låne penge. Renten fortæller dig, hvor meget det koster at låne penge. Alligevel kan rentesatsen dog godt snyde lidt, så derfor er det godt at være opmærksom på et andet tal, nemlig ÅOP. ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent, og er et udtryk for hvad det reelt set koster at låne penge.

Selvom lånet måske står til en rente på 8%, kan det være, at der for eksempel oprettelsesomkostninger og andre løbende omkostninger. Det betyder altså, at det lån der skilter med en meget lav rente, for eksempel på 6%, reelt set kan være meget dyrere i virkeligheden. Et sådant lån kan sagtens have en ÅOP på 30%.

Det er derfor super vigtigt, at man nærlæser det, der står om ÅOP. Springer man let og elegant over det afsnit, kommer man i hvert fald til at fortryde det senere! Det betyder altså, at man virkelig må være påpasselig med at vælge en låneudbyder, som er til at stole på. Vælg en, hvor disse vigtige tal klart fremgår, og hvor du føler dig helt tryg. Det kunne for eksempel være Nordic Lån, som er et reelt sted at gå hen og låne sine penge.

 


Artiklen er udtryk for skribentens holdning og indeholder ikke redaktionelt materiale.

Previous Article

Forbedr dit spil med daglig motion

Next Article

Hold familieferie i Danmark

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *