Det Offentlige

Offentlig debat når den er bedst!

Skal vi lade freelance økonomien komme til Danmark?

Ingen kommentarer Del:
arbejde
h175

I USA er man så småt begyndt at arbejde med et koncept, man kalder for freelance økonomien. Mange mener nemlig, at karakteren af det amerikanske arbejdsmarked, og som konsekvens deraf også arbejdsmarkedet i resten af verden, er ved at ændres. Det er gået fra at være en økonomi og et arbejdsmarked, hvor man kunne regne med at være ansat det samme sted næsten hele sit liv til nu at være noget fundamentalt andet. Stadig flere har ikke fast arbejde, men arbejder i stedet på freelance basis. Det er en arbejdsform med masser af frihed til at arbejde hvor og hvornår man vil. 

computer

Ikke for alle- Er det for dig?

Det er imidlertid ikke sikkert, at det er en arbejdsform for alle. For det første er det bare ikke alle, der har den slags evner, det kræver at kunne være sin egen chef. Derudover er det selvfølgelig også associeret med en masse stress, fordi man aldrig ved, om man lige pludselig ikke har noget at lave længere. Ens fortsatte indkomst afhænger ene og alene af ens evner til at arbejde hårdt og regne den ud før konkurrenterne.

Alligevel ser det ud til at arbejdsmarkedet bevæger sig stadig mere i den retning. En retning hvor færre kan fejre 50 års jubilæum på arbejdspladsen, men hvor flere til gengæld arbejder freelance og bestemmer deres egne arbejdstimer. Denne udvikling er særligt udtalt i USA, hvor stadig flere virksomheder har set muligheden for at ansætte billigt på freelancebasis, da arbejdsgiveren i så fald ikke behøver at betale den ansattes sygeforsikring. Det er imidlertid også en udvikling vi ser mere og mere på det danske arbejdsmarked, og det er måske fordi, at det er en model, der rent faktisk virker og er tidssvarende.

ervering

Wolt – et godt eksempel

Tag bare et eksempel såsom udbringningsservicen Wolt, der er forholdsvis ny i Danmark. Wolt er et madudbringningsfirma, der bringer lækker restaurant mad ud i folks hjem, og de gør brug af de karakteristiske cykeludbringere med de firkantede, blå tasker med påskriften Wolt. Netop disse budbringere er ansat som freelancere, og det vil altså sige, at de helt selv bestemmer, hvornår og hvor meget de arbejder. De tjener bare flere penge, jo mere mad de bringer ud, og Wolt er så at sige bare mellemmanden mellem udbringer og restaurant. Selvom de amerikanske eksempler altså kan lyde skræmmende, ser det ud til, at de danske ryk mod en freelance økonomi er en god ting, der kun har affødt aktive og dynamiske arbejdspladser såsom Wolt.

Previous Article

Du går ikke galt i byen ved at følge med på en fashion blog

Next Article

Derfor bør du vælge gestaltterapi

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *