Det Offentlige

Offentlig debat når den er bedst!

Få det bedste ud af din have

Ingen kommentarer Del:
lille hus
h175

Alle kan få glæde af en have, det gælder bare om at få haven tilpasset, så den matcher de behov, man måtte have. Nogle mennesker vil gerne lave noget bestemt ude i haven, mens andre helst bare vil være derude for at slappe af.

Her kommer nogle ideer til, hvad man kan gøre, og der er mere inspiration at hente inde på Hoejteknologifonden.dk.

De sande havemennesker

Det bedste ved at have sin egen have er, at man kan bruge den til lige netop det, man allerhelst vil. Der er nogle mennesker, som elsker at lave havearbejde, og som føler de bliver ladt op med energi af det fysiske arbejde ude i haven. Hvis man godt kan lide havearbejde, kan man anlægge en lidt mere krævende have med masser af blomsterbede, som fordrer, at man dagligt tager en tørn derude. Så har man noget meningsfuldt at se frem til hver morgen, når man vågner, og det er helt sikkert med til at give høj livskvalitet og indhold i tilværelsen.

Frugttræer, drivhuse og højbede

Hvis man godt kan lide at føle, man får noget konkret ud af arbejdet i haven, skal man få sig en køkkenhave eller nogle højbede, der er lidt lettere at passe. Her kan man for eksempel sætte jordbærplanter og gulerødder. Der kan naturligvis også komme udkrudt i et højbed, men det er hurtigt lige at fjerne med hånden, og når man ikke skal bukke sig ned for at nå det, så er det nemmere at få klaret. Hvad angår frugttræer og buske med bær, er disse nærmest vedligeholdelsesfri og passer mere eller mindre sig selv. Til gengæld kan man være heldig at få et stort udbytte i form af masser af frugt, som man kan bruge med det samme, fryse ned, henkoge eller noget helt fjerde.

hus

Hvis man virkelig elsker at høste sine egne grønsager, er det værd at investere i et drivhus. Her vil man kunne dyrke vindruer, tomater, meloner med videre og få de lækreste friske råvarer til madlavningen.

Aktiviteter i børnehøjde

Har man børn, som kan lide boldspil, vil de foretrække et stykke af haven uden bede, buske eller træer, hvor der bare er græs eller fliser, man kan spille fodbold eller basketball på.

Derudover synes de fleste børn, det er sjovt at hoppe på trampolin, og det er såvel de små som de store børn, der kan lide det. En trampolin kan naturligvis være lidt af en investering, og den optager meget plads ude i haven. Men i modsætning til sandkassen, som mange børn hurtigt vokser fra, vil der blive ved med at være mange timers underholdning i en trampolin selv for store teenagebørn. Når børn hopper på trampolin, får de masser af motion, og det er vigtigt nu om stunder, hvor mange børn bruger flere timer om dagen på at kigge på en skærm. Bevægelse udvikler desuden børnenes motorik, og det har de brug for, lige som de har brug for at komme udenfor hver dag.

Både børn og voksne kan have behov for at koble fra og slappe af, og derfor kan man med fordel indrette en hyggekrog i haven, hvor der er plads til at kunne sætte sig ned. Her kunne man eventuelt snitte en pind med en spejderkniv, hvilket er noget mange børn finder interessant at få lov at arbejde med. Dette sted kunne også være ideelt til et bål, hvor man kunne bage snobrød og riste skumfiduser. Det kan måske lokke de børn og de voksne for sags skyld ud, som helst opholder sig indenfor og som skal trækkes ud på de dage, hvor solen ikke ligefrem skinner fra en skyfri himmel.

Previous Article

Cykelferie er ikke kun for de trænede

Next Article

Gode gadgets gør livet sjovere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *