Det Offentlige

Offentlig debat når den er bedst!

Har du styr på bogføring, regnskab og revisionen?

Ingen kommentarer Del:
Få bogført dine bilag og revideret dit regnskab
h175

Min påstand er, at det er de færreste der starter virksomhed, som har styr på det med bogføring, regnskab og revision. Det er en påstand, som jeg er sikker på at mange vil give mig ret i, men der vil med stor sandsynlighed også være en del, der er uenige.

Ikke desto mindre har jeg talt med hundredvis af nybagte selvstændige om netop dette. Og alle har de kunnet fortælle, at de troede at de havde styr på det, men måtte sande, at det havde de ikke. En del af dem er sågar endt med så stort et rod at det har ført til skattegæld og store regninger for at få genoprettet bogføring og regnskab.

Langt de fleste er pinlige over det og føler sig ikke gode nok til at være selvstændig erhvervsdrivende. Nogle har lukket firmaet igen og taget lønmodtagerjob selvom firmaets ydelser var gode og der kunne have været en lønsom fremtid. Det er ærgerligt at det kan komme så vidt og det kunne med stor sandsynlighed have været undgået.

De fleste der starter firma, har en god idé eller ved at de er rigtig gode til det, de giver sig i kast med. Økonomien til opstarten er i orden og markedet for afsætning af enten ydelser eller produkter er stort, så alt tegner lyst. Hvad de færreste er klar over er, at det kræver både viden, tid, ressourcer og administrative færdigheder, som ligger ud over det forretningen i realiteten handler om.

Det kan vel ikke tage så lang tid at bogføre et bilag?

Nej, det tager ikke lang tid, men for det første skal man vide at man skal bogføre bilag. Ved man ikke det ender det hele hurtigere end det begyndte. Har firmaet mange bilag dagligt eller ugentligt tager det længere tid end man regner med. De skal alle bogføres på de rigtige konti og har man heller ikke viden om det, kan man se frem til et stort oprydningsarbejde og en pæn stor revisorregning.

Den anden del er så, hvilken tid der skal bruges på regnskabet. Er det arbejdstiden eller fritiden? Skal bogføringen og dermed betaling af regninger, regnskabsopdatering osv. foregå i arbejdstiden, tager det tid fra dine kærneydelser. Og det tager mere tid end du regner med. Skal det foregå udenfor arbejdstiden er det din fritid det går udover. Og familien. Du tænker sikkert stadig, at det ikke tager så lang tid, men spørg familien om de synes det samme.

En anbefaling om bogføring og revision

Ved opstarten af virksomheden virker det altid lidt økonomisk uoverskueligt at betale sig fra bogføringen. Det er penge som man mener at kunne spare ved at gøre det selv. Min anbefaling er dog at regne udgiften ind i budgettet med det samme og udlicitere denne administration fra begyndelsen. Det giver ro og en god mavefornemmelse fordi du hele tiden har overblik over firmaets økonomi. Derudover er der en reel besparelse, hvis du regner ud hvor mange timer du selv skulle bruge på det.

Sørg også for at få revideret regnskabet i stedet for at tro du kan gøre det selv. Har du et selskab skal du under alle omstændigheder bruge en revisor.

 


Artiklen er udtryk for skribentens holdning og indeholder ikke redaktionelt materiale.

Previous Article

Hvornår er det bedst at bestille afbudsrejser til Malta?

Next Article

Din backup er vigtigere end nogensinde

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *