Det Offentlige

Offentlig debat når den er bedst!

Om øget fokus på planter og biodiversitet

Ingen kommentarer Del:
Have
h175

Flere haveejere får øjnene op for at de også kan være med til at højne biodiversiteten i deres haver og på den måde få en smuk have og samtidig hjælpe den danske natur. Kort sagt handler det at øge biodiversiteten om at vælge flere planter som giver levesteder og fødekilder til forskellige grupper af insekter. Men udover at have fokus på planter skal du helst også lave plads til kvasdynger og sandbanker på udvalgte steder i din have.

Sommerfugle på blomster

Fordele og ulemper ved at øge biodiversiteten

Aldrig har vi med så stor hast som nu udryddet forskellige arter af både planter og insekter. FN har lavet en lang række biodiversitetsmål og en konvention som er tiltrådt at 196 lande, men her i 2020 er det kun 1 mål der er opfyldt, og 7 mål er faktisk på tilbagegang. Som haveejer kan du faktisk gøre en stor forskel. Vælger du at lave en have med mere biodiversitet får du en have der er mindre udsat for sygdom og angreb fra skadedyr, du får et rigt dyreliv og mange flere positive oplevelser med din have, og måske får du også en bedre forståelse af de processer der sker mellem planter og dyr.

I starten kan det dog føre til enkelte frustrationer hvis man har svært ved at rumme eller acceptere den lidt mere “vilde” have, da en have med biodiversitet kan virke lidt mere rodet end den mere klassiske have.

Hvordan øger jeg biodiversiteten?

Der er mange måder at øge biodiversiteten på, men især valget af planter er vigtig, du skal gerne have et væld af forskellige planter. Der er selvfølgelig nogle forhold i din have som spiller ind på hvilke planter der kan vokse i jorden. Men vælg gerne så mange forskellige som muligt. Se her hvordan du f.eks. kan bygge din have op: https://plantelivet.dk/

Der findes forskellige typer af planter som især tiltrækker bestemte arter af fugle eller insekter. Om foråret kan der være mangel på føde for mange dyrearter, og her gør du insekterne en stor tjeneste ved at have blomster som blomstrer så tidligt som muligt. En anden ganske simpel måde at øge biodiversiteten på er ved at sørge for at fugle og insekter har adgang til frisk vand. Det behøver ikke nødvendigvis at være en dam, et fuglebad kan også længe gøre det. Dette punkt kan virke næsten umuligt for haveejere der elsker en pæn og ryddelig have, men noget af det bedste for biodiversiteten er at lade gammelt træ og planter ligge, så her skal du altså vente så længe som muligt inden du går i gang med forårsrengøringen i din have. Belønningen er til gengæld et rigt fugle- og insektliv i haven.

Have med dam

Afskaf gift og sprøjtemidler

Det siger jo næsten sig selv, men du skal selvfølgelig afskaffe gift og andre sprøjtemidler. Får du anlagt din have korrekt vil du også opleve at f.eks. irriterende bladlus fungerer som føde for fugle eller større insekter og dermed automatisk bliver holdt helt nede. I den ideelle have hvor biodiversiteten er stor, bliver sprøjtemidler og gift helt unødvendigt af sig selv.

Kom i gang!

Nu hvor du har fået mere information om hvordan, så er det næste skridt at komme i gang. Desværre er det her, at mange går i stå, og derfor er det vigtigt, at du holder dig selv op på,  at nu skal der ske noget.

Previous Article

Sådan får du mest muligt ud af dit høreapparat

Next Article

Derfor er online spil og casino blevet så populært

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *