Er du ikke forsigtig når du tager et lån, kan det gå grueligt galt. Gæld er en træls ting at slæbe rundt på hele livet, og lånet kan ende med at koste dig mange flere penge, end du i første omgang fik udbetalt.
Penge påvirker så uendelig mange dele af vores hverdag, at bliver vi økonomisk væltet, vælter det meste andet også sammen. Forsvinder ens indkomst pludselig ned i et ’gældshul’, kan man ikke betale for alt det sjove – og går det helt galt kan man heller ikke betale husleje eller mad.
Det er selvfølgelig ikke alle lån der er sådan. Her er der blot tale om nogle rigtig rådne æg, mellem nogle ellers fine lån, der kan give dig alt lige fra et boost til din virksomhed, eller de penge du mangler til at købe en bil.
Det vigtige her ligger i at lære hvordan man manøvre sig uden om disse rådne æg, da de ellers kan ødelægge ens liv.
Læs alt det med småt
Det er en klassisk regel, når det gælder nogen som helst form for kontraktskrivning. Og det er en kontrakt du underskriver når du tager et lån, ligegyldigt om det er et forbrugslån eller et kviklån.
Sørger du for at læse alt det med småt, slipper du for ubehagelige overraskelser, og du er klædt på til at tage en beslutning hvor du kan tage alle faktorer med – også dem som udlåneren måske forsøger at skjule lidt for dig.
Det der står med småt er ofte det, der skiller de rådne æg fra mængden. Der er der mellem linjerne der står hvor mange penge du rent faktisk ender med at skulle betale tilbage, og hvor længe du ender med at være i gæld til dem.
Undgå spontane beslutninger
Et lån bør aldrig tages spontant. Et lån bør være en overvejet beslutning som du er afklaret med, og som du har lavet ordentlig research på, inden du skriver under.
Ender du i gæld på grund af et lån du ikke tænkte ordentligt over, kan det ende med at overtage dit liv ubehageligt meget, og det går ud over dine nærmeste. Penge kan være giftigt når det står i minus, men hvis du gør dit hjemmearbejde ordentligt kan et lån være det der skal til for at du kan opnå det du drømmer om allermest.
Artiklen er udtryk for skribentens holdning og indeholder ikke redaktionelt materiale.